Felsefi düşünceler tarihi boyunca, özgürlük problemi bir çok düşünürün ilgilendiği bir konu olmakla beraber, çağın bilgi düzeyi ile bağlantılı olarak gittikçe daha anlaşılır ve detaylı bir zemin üzerinde incelenmeye başlanmıştır.
Kendinizi ne zaman özgür hissedersiniz biliyor musunuz? Hayatınızın kendi içsel kontrolünüz altında olduğuna inandığınızda. Yani kendinize inandığınızda. Yani gücünüzü kendinizden aldığınızda. Yani etrafınızdaki “control freak” olarak adlandırdığımız kişilerin hayatınıza etkisini minimize ettiğinizde; kendi bildiğinizi okuma cesareti gösterebildiğinizde, öğrenmeye devam ettiğinizde; kendinizi geliştirmek için çabanız olduğunda; mükemmel olmadığınızı kabul ettiğinizde; mükemmel olmanızı emreden ortamlardan etkilenmediğinizde. Yani gücünüzü kendinizden aldığınızda.
Kant için özgürlük bir determinasyondur. Fakat nedensel bir determinasyon değildir. Eğer bir determinasyon olarak görülecekse, o zaman özgürlük istemenin bir nedenselliğidir. Yani özgürlük Kant’a göre pratik aklın bir olayıdır. Kant’ın özgürlük kavramı onun bilgi teorisi görüşüne dayanır. Kant için insan dual bir varlıktır. İnsan bir yanı ile doğa varlığı iken bir yanı ile akıl varlığıdır. Doğa varlığı olarak insan, doğa yasalarının determinasyonuna bağlı iken, akıl varlığı olarak insan özgürdür. Kant için özgürlük pratik aklın olayıdır. Kant’a göre özgürlük bir ide’dir: İnsan aklının ürettiği bir fikirdir
Çalıştığınız ortamdan memnun değilseniz, her gün işe bir gün öncesinden daha huzursuz ve mutsuz gidiyorsanız, hayatınızın kontrolünü yavaş yavaş yitiriyor olabilirsiniz.